Hallo! Mijn naam is Hanneke Jansen en ben imomenteel al 2 keer werkzaam geweest op de PAAZ afdeling op Aruba. In Nederland ben ik werkzaam op de HIC (high intensive care) van de GGzE; een crisisafdeling voor mensen met een psychiatrische problematiek.
Ik werk inmiddels 13 jaar in de zorg en ik ben ooit begonnen in de gehandicaptenzorg, waar ik mijn opleiding verpleegkunde heb afgerond. Toen ik eenmaal de overstap naar de psychiatrie gemaakt had, ben ik begonnen aan de SPH opleiding. Ik werk nu 9 jaar in de psychiatrie wat ik met heel veel plezier doe. Mijn collega Milan, is ook een aantal keer naar Aruba afgereisd via daar via Healthz Zorgprofessionals te gaan werken. Hij kwam elke keer zo enthousiast terug, dat ik wel erg nieuwsgierig werd. Door hem ben ik in contact gekomen met Healthz en mei 2017 ben ik voor het eerst zelf gegaan.
Wat maakt het werken in de psychiatrie zo leuk voor jou?
De psychiatrie is iets ongrijpbaars, maar jij als mens kan het verschil maken voor iemand met psychische problemen. Het leuke aan het werken op een opnameafdeling is dat je mensen erg verward binnen ziet komen. Gaandeweg hun opname zie je ze steeds meer opknappen en dankbaar voor de geleverde zorg na een aantal weken weer naar huis gaan. Dat geeft een enorme kick. Op Aruba heb je op de PAAZ afdeling twee gedeeltes: opname en verblijf. Ik heb voornamelijk op verblijf gewerkt, waar mensen wat langer de tijd krijgen om te resocialiseren om vervolgens weer naar huis te gaan. De ambulante tak op Aruba is nog erg klein waardoor er thuis weinig opvang is. Sommige mensen kunnen daarom zelfs niet meer naar huis.
Had je een leuke band met je collega’s op de PAAZ afdeling? Trokken jullie veel met elkaar op?
Ik heb twee keer een maand op de PAAZ op Aruba gewerkt. Vooral de 2e keer was het prettig om weer “in te voegen”, omdat collega’s je al kennen. Het werken heb ik als zeer prettig ervaren. Ondanks dat Arubaanse collega’s gedurende het jaar veel nieuwe gezichten uit Nederland zien, is iedereen erg vriendelijk. Ik hoor dat men op andere afdelingen wel met collega’s optrekt buiten het werk, maar dat was bij mij niet het geval. Gelukkig heb ik genoeg sociale contacten opgedaan bij Quality, het appartementencomplex waar veel Nederlandse artsen en verpleegkundigen verblijven.
Kun je uitleggen wat je als psychiatrisch verpleegkundige zoal doet op een werkdag?
In Nederland werk ik op een erg drukke en chaotische afdeling waar 21 mensen verblijven die in hevige crisis verkeren. Op Aruba heb ik op het verblijfsgedeelte gewerkt op de PAAZ afdeling. Daar zijn je werkzaamheden vooral toegespitst op rehabiliteren. ’s Ochtends begin je met de ochtendzorg. Er zijn een aantal cliënten die worden meeholpen met de ADL (algemeen dagelijkse levensverrichtingen) en medicatie inname. Aansluitend is het ontbijt met de hele groep (18 cliënten en 3 à 4 verpleegkundigen). Aan het eind van de ochtend kun je cliënten ondersteunen met taakjes die ze moeten doen. Samen met de psychiater lopen we visite en doen we leuke activiteit met cliënten. In de middag is het weer medicatie uitzetten en verstrekken, samen eten en samen opruimen. Sommige cliënten moeten daarna rusten en vaak hebben ze daar wat aansturing in nodig. Er moet uiteraard gerapporteerd worden en tussendoor blijft er genoeg tijd over voor gesprekken met cliënten.
Heb je een tip voor andere Healthz kandidaten?
Kort gezegd; genieten van zon, zee, strand. Het is echt een fantastisch leven!!! Maar dat mag ook wel. We werken heel hard en om dan in je vrije tijd extra te kunnen genieten is heel fijn. Het was in mijn werk geen pre, maar wel fijn als je wat basiskennis hebt van het Papiaments. Het creëert ook meteen een band met cliënten als je “hun” taal spreekt.
Als je twijfelt om de stap naar een waarneming op de Caribbean te nemen: gewoon doen!! Het is echt een fantastische ervaring, veel wordt voor je geregeld en het geweldige klimaat krijg je er gratis bij! Houd in je achterhoofd dat je daar te gast bent en stel je flexibel op, dan komt het helemaal goed!