Hallo, ik ben Marian Metz. Op het moment van schrijven ben ik al ruim 2 maanden werkzaam op de dialyseafdeling van het Fundashon Mariadal ziekenhuis op Bonaire. In deze blog wil ik jullie graag meer vertellen over mijn ervaring tijdens het werken als dialyse verpleegkundige op de Caribbean.
Via ex-collega’s die goede ervaringen hadden met Healthz Zorgprofessionals ben ik met hen in contact gekomen over het werken op de Caribbean. Ik heb altijd de droom gehad een keer als dialyseverpleegkundige in het buitenland te werken. Toen de kans zich voordeed heb ik direct ontslag genomen om deze uitdaging aan te gaan.
Door orkaan Irma op Sint Maarten was er opeens een tekort aan dialyseplekken!
In eerste instantie zou ik voor een paar maanden naar Bonaire gaan, maar die plannen werden abrupt omgegooid. Orkaan Irma had het ziekenhuis op Sint Maarten onbruikbaar gemaakt en zo ook de dialyseafdeling. In oktober 2017 waren er om die reden direct verpleegkundigen nodig op Aruba. De dialysepatiënten uit Sint Maarten werden naar Aruba en Bonaire overgeplaatst om daar te dialyseren. Ik ben eerst een maand naar Aruba vertrokken. Daar heb ik gewerkt op een groot dialysecentrum met 21 stations en 4 acute plekken. Het was hard werken, in 3 shifts die daar normaal niet zijn. Allemaal om de vele patiënten te kunnen helpen. Er werden 3 soorten dialysemachines van Fresenius (Amerikaans) gebruikt. Totaal anders dan in Europa, maar het is gelukt om ze onder de knie te krijgen.
Van het dialysecentrum op Aruba naar de dialyseafdeling van Bonaire.
Na Aruba ben ik een maand naar huis gegaan en per 1 december gestart op Bonaire. Ook hier maken ze gebruik van Fresenius machines, maar die kende ik nu gelukkig al! De dialyseafdeling is klein en gezellig, net zoals eigenlijk het hele ziekenhuis hier. Er zijn 9 dialyse stations en we werken met gezellige collega’s. Een groep artsen en verpleegkundigen uit Curaçao, Aruba, Nederland, Suriname en natuurlijk ook uit Bonaire. Een gemêleerd gezelschap dus! De patiënten zijn hier minder gehaast, geduldiger dan in Nederland en de relaxte sfeer van Bonaire is overal terug te vinden.
Huisvesting is niet goedkoop, maar het dubbel en dwars waard.
De eerste 2 maanden werd huisvesting door het ziekenhuis geregeld. Ik kwam terecht op een goede locatie vlak bij het ziekenhuis. Na 2 maanden moet je zelf voor huisvesting zorgen. Het was wel even zoeken en de huurprijzen zijn niet laag, maar het is het waard. Mijn man komt iedere maand een week overgevlogen vanuit Nederland om even te genieten van het klimaat en de aardige bevolking van Bonaire. Met Healthz hebben we een aantal leuke uitstapjes mogen maken: Coco Beach, zeilen en salsadansen in ”Cuba”. Marjolijn (managing director) was hier om de eilanden te bezoeken en contact met het ziekenhuis en uitgezonden verpleegkundigen te hebben. Ook leer je Healthz collega’s van andere afdelingen kennen door deze bijeenkomsten, wat heel fijn is!
Als dialyse verpleegkundige is het leuk om je vak uit te kunnen oefenen in een totaal andere werk en- leefomgeving. De combinatie van techniek en zorg blijft boeiend, vooral in een andere cultuur. Kortom, al word je hier financieel gezien niet heel rijk, het is op alle vlakken een verrijking voor jezelf en een geweldige ervaring!
Groetjes Marjan