Hey, ik ben Mariska en werk sinds 3,5 jaar als SEH verpleegkundige in het Spaarne Gasthuis, waar ik eerder als CCU verpleegkundige heb geweest. Naast het Spaarne ben ik ook via Healthz Nederland werkzaam als detacheerder in het AMC. Ook heb ik twee keer op Aruba mogen werken via Healthz Caribbean. Verder ben ik bezig om opgeleid te worden als forensisch verpleegkundige, waarover ik in deze blog wat meer zal vertellen!
Binnen het Spaarne Gasthuis zijn verscheidende collega’s voor een werkperiode naar Aruba geweest. Ik was altijd erg geïnteresseerd in hun verhalen. Zon, zee en strand in combinatie met de leukste baan! Via deze collega’s kwam ik weer met Marjolijn (managing director Healthz) in contact. Ik kende haar als oud collega, toen ik ooit begon als leerling verpleegkundige in het Spaarne Gasthuis. Het was heel leuk om elkaar weer te zien.
SEH waarnemingen op Aruba.
Ik had zulke mooie verhalen gehoord van mijn collega’s over Aruba, nu voelde het als mijn kans ik om dit ook mee te maken! Het gesprek was erg leuk en al snel kreeg ik te horen dat ik naar Aruba mocht komen. Spannend was het wel even, want wat kon ik verwachten? Wie werden mijn collega’s? Maar mijn zorgen werden snel weggenomen door de goede ervaringen van anderen. En terecht, want je wordt enorm leuk opgevangen op het eiland, echt een warm welkom. Healthz brengt je ook van tevoren al in contact met anderen, dat is heel goed geregeld!
Inmiddels ben ik twee keer naar Aruba geweest om daar te werken op de SEH. In totaal ben ik 5 maanden weggeweest. Een geweldige ervaring voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor de werkervaring in een andere omgeving. Met een andere patiëntenpopulatie, trauma’s en ziektebeelden dan die je in Nederland bent gewend. Er komen nogal wat pittige ongelukken voor daar helaas… En natuurlijk werken met hele leuke collega’s, ze zijn allemaal erg blij met je komst! Verder is het een heerlijke omgeving om je vrije tijd in door te brengen, zonnen, feestjes, gezelligheid. Dat zijn leuke bijkomstigheden!
Werken met een 8-urig contract bij Healthz.
Sinds een jaar werk ik via Healthz in het AMC op de SEH voor 8 uur in de week. Zo kan ik mijn baan in het Spaarne Gasthuis behouden, maar ook eens kijken hoe het er elders aan toe gaat. Op dit moment in mijn carrière past het erg goed bij mij! Ik kan mijn eigen diensten invullen en dat werkt prettig, omdat ik ook rekening moet houden met het rooster van het Spaarne Gasthuis. Regelmatig uitnodigt Healthz mij uit voor borrels en uitjes. Zo leer je elkaar als detacheerders toch kennen, ook al werk je niet direct met elkaar!
Opleiding tot forensisch verpleegkundige.
Naast het werk op de SEH volg ik momenteel de opleiding tot forensisch verpleegkundige. Dit is een opleiding van ongeveer 1,5 jaar, waarbij ik om de twee weken een dag naar school ga. Als verpleegkundige kun je te maken krijgen met mensen die op allerlei vlakken slachtoffer of dader zijn van geweld. Denk aan kindermishandeling, seksueel of huiselijk geweld. Pittig, maar dit maakt dat de opleiding erg breed is en heel interessant!
Nu vraag je jezelf misschien af wat je daarmee kan als verpleegkundige? Als forensisch-medisch onderzoek nodig blijkt, dan kan je daar als forensisch verpleegkundige in assisteren. Dat us belangrijk, omdat voor dat onderzoek feiten moeten worden verzameld die als bewijsmateriaal kunnen dienen voor justitie. Het medische gedeelte van de zorg blijft je eerste prioriteit, maar het mooie is dat je dit met de forensische zorg kan combineren.
Mijn blik wordt verbreed en mijn carrière krijgt verdieping als forensisch verpleegkundige.
Ik ben aan deze opleiding begonnen, omdat een aantal collega’s al werken als forensisch verpleegkundige. Zij combineren deze functie met hun baan als SEH verpleegkundige door bereikbaarheidsdiensten te draaien. Het voelde voor mij als een buitenkans om hier ook bij aan te kunnen sluiten! Het Spaarne Gasthuis werkt samen met het Centrum Seksueel Geweld Noord-Holland. Zij zijn gericht op alle verkrachtingsslachtoffers uit Noord-Holland m.u.v. Amsterdam.
Als forensisch verpleegkundige sta je het slachtoffer bij gedurende hun bezoek. Je bent verantwoordelijk voor de medische zaken rondom het slachtoffer. Denk bijvoorbeeld aan vaccinaties die nodig zijn na een verkrachting of welke SOA- of bloedtesten er gedaan moeten worden. Op het centrum kan het slachtoffer zijn/haar verhaal doen aan de politie. Ook wordt er op indicatie forensisch-medisch onderzoek gedaan in samenwerking met de forensisch arts en forensische opsporing. Het centrum verzorgt ook voor de psychische nazorg van het slachtoffer, maar dit valt buiten mijn takenpakket.
Door de forensische opleiding heb ik een bredere blik ontwikkeld als SEH verpleegkundige. Je gaat anders aankijken tegen bepaalde verwondingen bij kinderen en ouderen. Een nieuwe uitdaging en een grote toevoeging op mijn werk binnen een heel ander werkveld. Hoe uitdagend is dat?!