Werkgeluk in de zorg is niet vanzelfsprekend. Personeelstekort en hoge werkdruk. Werken in de zorg is aanpoten, maar brengt ook saamhorigheid en voldoening. Hoe zorg je ervoor dat het leuke, uitdagende van je baan en het zwaardere aspect met elkaar in balans blijven? Wij hebben een aantal interessante blogartikelen en vakgerelateerde websites voor je op een rijtje gezet. Laat je inspireren door de verhalen en waardevolle tips van collega’s.
Vijf adviezen voor meer werkgeluk in de zorg.
Vijf goede tips voor meer werkgeluk specifiek geschreven voor zorgprofessionals. Een blog van de website hrpraktijk.nl met advies van coaches en managers uit de zorg.
“Veel zorgmedewerkers ervaren een toegenomen werkdruk en vragen zich af of hun werk nog wel leuk is. De sector heeft te maken met aanhoudende reorganisaties, krappe budgetten en dreigende personeelstekorten. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers toch geluk blijven vinden in hun werk en wat kunnen ze er zelf aan doen?”
Leren en ontwikkelen: hoe vergroot ik mijn werkgeluk?
Nicole deelt op de website reiswerk.nl tip vanuit haar ervaring als werkgelukdeskundige.
“Sta stil bij fijne werkmomenten zoals het afronden van een moeilijke klus, een leuk teamuitje of een bijzonder leermoment. Schrijf op waar je dankbaar voor bent en wat goed gaat in je werk, dat maakt je meer tevreden. Je krijgt een positievere kijk op je werk en voelt je beter.”
Vakverhalen gepubliceerd op Nursestation.nl.
Nursestation is hét platform voor zorgprofessionals. Ook teamlid van Healthz Caribbean Irene Klaassen schrijft regelmatig nieuwe blogs op deze site over haar leven als verpleegkundige. Ze nam zelfs een hele leuke podcast met ze op, waarin ze vertelt over haar ervaringen in op de Caribbean. Je kan op Nursestation kiezen uit artikelen in 4 categorieën: vakverhalen, inspiratie, lifestyle en verdieping.
“Als zorgverlener ben je aanwezig bij de meest intieme momenten van hulpvragers. Dat kan mooi zijn, maar soms ook heel verdrietig of complex. Dan kan het helpen om je verhaal te delen, tips te krijgen of herkenning te vinden bij een ander, want je staat er niet alleen voor.”
Een praatje maken met de gelukzusters.
Zorgen dat alle medewerkers in de zorg- en welzijnssector lekker werken. Dat is de missie van de gelukzusters. Met ondersteuning en advies op maat is het hun doel om verzuim en uitval bij klanten te minimaliseren.
“Maak jij wel eens een praatje met iemand die je niet kent? Of met een collega die je eigenlijk nooit spreekt? Probeer het eens! Een praatje van 10 tot 20 minuten kan jouw geluk en je humeur al een boost geven.”
De 4 pijlers van werkgeluk
We sluiten het lijstje af een verhelderend artikel van over hoe jij je eigen werkgeluk op een positieve manier kan beïnvloeden. Anne Brouwer is niet alleen verantwoordelijk voor dit artikel, maar schreef samen met Johanna Oosterbaan ook het boek ‘Verpleegkundig leiderschap werkt!’.
Ik heb met mijn 45 jaar al veel werkervaring en ook echt de situaties wel meegemaakt waarin ik gefrustreerd was en uren aftelde om weer naar huis te mogen. En toch heb ik eigenlijk altijd werkplezier ervaren. Ik durf te zeggen dat dat ook door mezelf komt. Door mijn spreekwoordelijke roze bril.