Tijdens het werken in de zorg kun je bijna dagelijks te maken krijgen met tillen en verplaatsen van patiënten. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van hulpmiddelen die we kunnen gebruiken, maar een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Door foutief tillen van patiënten kunnen fysieke klachten al sneller ontstaan dan je denkt! Het is dus van essentieel belang om goed op je houding te letten. Healthz geeft je 5 tips om je lijf te besparen ;-).
1.Vorm een goed beeld van de patiënt
Stel de patiënt vragen. Wat kan de patiënt zelf en waar kan er worden ondersteund? Door het stellen van de juiste vragen krijg je een goed beeld van wat de patiënt wel en niet kan en waar hij eventuele hulpmiddelen, instructies of trucs bij nodig heeft. Vaak kan de patiënt, door de juiste instructies, al zelfstandig overeind te komen. Daarnaast zijn er hulpmiddelen. Denk aan: passieve- en actieve liften zoals James, Bea en dergelijke. Ook kan een patslide of glijzeil heel effectief zijn!
2. Neem de tijd
Heb geen haast, maar neem de tijd als je een patiënt gaat verplaatsen. Als je dit te haastig doet, zul je verstelt staan hoeveel meer energie en kracht je gebruikt vanuit je lichaam dan als je het met beleid doet. Doe daarom rustig aan dan gaat het verplaatsen veel makkelijker.
3. Communiceer
Goed communiceren met je collega’s is een must! Wie neemt de leiding? Verdeel de taken en start tegelijk met verplaatsen. Zo voorkom je dat je je lichaam overbelast en dat je elk op een ander moment aan het trekken bent.
4. Kies het goede moment
Is de patiënt er al klaar voor? Bedenk voor jezelf goed wanneer het juiste moment is om de patiënt te verplaatsen. Heeft hij of zij al voldoende kracht of geeft zijn lichaam op dit moment teveel weerstand waardoor het nog zwaarder wordt voor jezelf en je collega’s? Wellicht kun je nog even wachten met verplaatsen.
5. Denk om je houding
Denk om je eigen houding! Niets is belangrijker dan dat. Een paar simpele trucs: blijf dichtbij het bed staan, til niet met gestrekte armen en voorovergebogen rug. Zorg dat het gewicht zo licht mogelijk blijft. Dit doe je door de last zo dicht mogelijk langs je lichaam omhoog te tillen. Hiermee voorkom je schade aan je nek, rug of schouders. Gelukkig heeft bijna elke afdeling in het ziekenhuis een ergocoach waarbij je terecht kunt voor praktisch en deskundig advies.
Lees hier meer over tillen.
Tip: Ben je al bekend met de NIOSH-methode? Hiermee kan worden berekend hoeveel kilogram er in een bepaalde situatie mag worden getild zonder gezondheidsrisico’s op te lopen.