Hi! Ik ben diëtiste Evy Witlox, woonachtig in Haarlem en werkzaam in het Spaarne Ziekenhuis. In mijn vrije tijd hou ik ervan om te zwemmen of te kiten en lekker veel op reis te gaan. Ik ben een tijdje als topsporter door het leven gegaan en heb de opleiding voeding en diëtetiek gedaan.
Als diëtiste heb ik lange tijd op Bonaire gewerkt. 1x per maand geef ik nieuwe Healthz kandidaten voordat ze naar de Antillen gaan een basisles Papiaments! Een taal die ik mezelf heb aangeleerd tijdens mijn tijd op Bonaire.
Vertel! Je hebt als diëtist op Bonaire gewerkt. Hoe kwam je daar terecht?
Dat klopt, ik zwom op topniveau in Nederland en toen ik daarmee stopte was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Precies op dat moment kwam ik de vacature tegen om als diëtiste naar Bonaire te gaan. Ik greep mijn kans en stuurde meteen een sollicitatie in. Het lukte, ik werd uitgenodigd voor een gesprek en voordat ik het wist zat ik in het vliegtuig naar Bonaire.
Vond je het makkelijk om in het Fundashon Mariadal te werken?
Mijn functie van diëtist was volledig nieuw in het ziekenhuis. Ik was de allereerste en de lokale bevolking kende de functie ook helemaal niet. Zelfs voor de collega’s in het ziekenhuis was het beroep nog nieuw. De eerste periode heb ik mezelf daardoor flink moeten bewijzen. Ik zag het als een uitdaging, want dit hield me je extra scherp! Zelfstandig heb ik in het Fundashon Mariadal de afdeling diëtetiek opgezet. Ontzettend afwisselend, want ik draaide poli spreekuren, de dialyse-, kinder- en verpleegafdeling van het ziekenhuis. Maar ook in het verpleeghuis zorgde ik voor gezonde voeding.
Veel mensen op Bonaire kennen jou…
Haha, dat klopt. Bonaire is niet groot, maar ik heb mezelf ook een beetje in de kijker gespeeld. Elk jaar wordt op Bonaire de Regatta georganiseerd en daar hoort ook ‘Swim to Klein Bonaire’ bij. Dit is een zwemwedstrijd die jarenlang door de apotheker van het Fundashon Mariadal de werk gewonnen. Maar met mijn achtergrond als zwemmer won ik! Niet een keer, maar alle vijf de keren dat ik meedeed. Uiteindelijk ben ik ook zwemtraining gaan geven bij de lokale zwemclub op Bonaire. Zo kon ik ook echt iets betekenen voor de kinderen op Bonaire.
En toen ben je Papiaments gaan leren? En met succes!
Mijn passie voor de Papiaments taal is inderdaad ontstaan op dit eiland. Papiaments is de taal die wordt gesproken op de ABC eilanden. Het is een soort mengsel van Spaans, Nederlands, Engels, Portugees en Frans. Het trok mij erg aan om op Bonaire met de lokale bevolking in hun eigen taal te kunnen praten. Zij waarderen dit namelijk enorm en daardoor kon ik hen beter overtuigen om bewuster te gaan eten!
Spreek je nu vloeiend Papiaments?
Op het eiland heb ik diverse lessen gevolgd. In het ziekenhuis, maar ook via de lokale mbo-opleiding. Toen ik een jaar op Bonaire woonde, ben ik gevraagd om in de kerk voor een groep bewoners een presentatie te geven over gezonde voeding. Ik dacht dat er ongeveer tien mensen zouden komen, wat bleek; het waren er 200! In die tijd kon ik het redelijk goed verstaan, maar sprak ik het nog niet zo heel goed vond ik. Gelukkig had ik mijn presentatie thuis al veel geoefend en het ging daardoor best goed! Na afloop kreeg ik superveel waardering, omdat ik mijn best deed om te integreren in de cultuur van Bonaire. Dat voelde natuurlijk erg goed! Die presentatie heeft mij over de drempel geholpen om ook op de poli Papiaments te gaan spreken. Uiteindelijk ben ik zelfs wel eens live op TV geweest in het Papiaments!
Waarom wilde je terug naar Nederland verhuizen?
Ik heb echt een bijzondere tijd gehad, maar na vijf jaar wordt het eiland wel wat klein. Daarnaast was ik ook wel weer op zoek naar een nieuwe uitdaging. Die heb ik in Nederland weer gevonden en inmiddels werk ik met veel plezier als diëtist in het Spaarne Ziekenhuis. Sinds ik weer in Nederland woon heb ik nog geen spijt gehad. Het bevalt me hier eigenlijk heel goed.
En nu geef je 1x per maand Papiamentu les aan nieuwe Healthz kandidaten!
Ja klopt, dat vind ik echt super leuk! Het is eigenlijk een win-win situatie. Ik kan mijn kennis van het Papiaments blijven behouden en tegelijkertijd overdragen aan nieuwe Healthz kandidaten die naar de Antillen gaan! Weet je trouwen dat er ook nog een verschil zit tussen het Papiaments tussen de eilanden? Op Bonaire en Curaçao is het bijvoorbeeld ‘Papiamentu’, terwijl men op Aruba ‘Papiamento’ zegt. Nieuwe kandidaten zou ik sowieso als eerste tip willen meegeven: wees niet bang en probeer het gewoon te spreken!
Het lijkt me erg leuk om jullie binnenkort op het kantoor van Healthz te zien voor mijn lessen Papiaments.
Ayo!
1 reactie