In deze blog stellen we onze emigratiecoach op Aruba aan je voor. Marcel werkt als IC verpleegkundige bij het Dr. Horacio E. Oduber Hospital (HOH) en woont sinds 1999 op Aruba. Hij probeert jaarlijks 3 maanden op een Nederlandse IC te werken. Marcel doet dus eigenlijk het omgekeerde van wat de meeste van onze kandidaten doen. Ook weet hij als geen ander wat het betekent om je thuisbasis te verlaten voor het onbekende. De ideale persoon dus om alle waarnemers met raad en daad bij te staan tijdens hun verblijf op Aruba.

Het is heerlijk om mijn kinderen om me heen te hebben!!
Ik ben Marcel, namens Healthz de nieuwe emigratiecoach op Aruba. Ik ben geboren in Rhenen als de jongste van drie jongens en getrouwd met Danilo. Hij is Chileens, culinair specialist en kookt thuis graag voor onze vrienden. In 2000 kwamen er drie kinderen op mijn pad, een meisje en twee jongens. Ik ben niet de biologische vader, maar heb ze wel als zodanig opgevoed. We hebben samen prachtige jaren gehad. Ondertussen zijn ze het huis uit en wonen en werken ze alle drie op Aruba. We zien elkaar regelmatig en er is een fijn contact. Reizen is mijn passie en ik probeer jaarlijks een periode weg van Aruba te zijn. Samen met Danilo hebben we er al heel wat reiskilometers opzitten.
Geboren in een zorgnest.
Zowel mijn moeder als mijn broers zijn werkzaam in de zorg (geweest), dus ik kom uit een echt ‘zorgnest’. Ik ben mijn carrière begonnen in Arnhem, waar ik de opleiding tot Z verpleegkundige deed. Een hele leerzame periode. Het werken met mensen met een verstandelijke beperking neem ik tot op de dag van vandaag mee als een fantastische (levens)ervaring. Toch wilde ik meer leren en kwam terecht in het Westeinde ziekenhuis (nu het HMC) in Den Haag. In het vierde jaar werd ik voor mijn laatste stage op de IC afdeling geplaatst. Dat beviel me zo goed dat ik na mijn afstuderen direct door kon gaan als IC cursist en in 1994 behaalde ik mijn IC/CC diploma.
Mijn reislust bracht me op Aruba.

Als het even kan dan ben ik aan het uitwaaien op het strand.
In 1995/96 ben ik deelnemer geweest van een expeditie in Zuid-Amerika. Met 12 mannen en 5 vrouwen zijn we in een bus door het hele continent gereisd. Zeer primitief, kamperen in de jungle, vulkanen beklimmen, (leren) dansen met de inheemse bevolking, raften, biken…veel fysieke, maar ook emotionele uitdagingen. Eenmaal terug in Nederland kon ik mijn draai niet meer vinden. Ik was al eerder benaderd door de directeur van het ziekenhuis op Aruba of ik voor twee jaar wilde komen werken. Affiniteit met eiland had ik niet, maar ik dacht: niet geschoten is altijd mis. Dus ik heb mijn koffer gepakt en ben op het vliegtuig gestapt. Op 12 oktober 1999 zette ik mijn voeten op Arubaanse bodem en ik was op slag verliefd op dit mooie eiland.❤️
Jaarlijkse waarneming bij het Haags Medisch Centrum.
Drie maanden per jaar werk ik bij het HMC in Nederland. Deze combinatie werkt heel goed voor mij. Het houdt me scherp en ik heb altijd een enorme honger gehad om nieuwe dingen te leren. De ontwikkelingen gaan snel en ik vind het fijn om dit op de voet te volgen. Als ik in het HMC ben dan is dat altijd weer een soort gevoel van thuiskomen. Toch moet ik ook elke keer weer zoeken of blijken dingen anders geregeld dan voorheen. Door dit zelf te ervaren weet ik hoe het voor de waarnemers is die ons op Aruba komen ondersteunen.
Verschil tussen de Arubaanse en Nederlandse Intensive Care afdelingen.
Er zijn niet enorm veel verschillen tussen de IC afdeling van Aruba en Nederland. Een IC is een IC, zoals ook een patiënt een patiënt is. Daar zitten de verschillen niet in. Logistiek zijn zaken anders geregeld. We zijn op Aruba kwetsbaarder dan in Nederland, omdat alle producten van overzee komen. We moeten rekening houden met levertijden, douane etc. Als een product in Nederland op is dan kan het de volgende dag geleverd worden. Op Aruba is dat onmogelijk en dat vraagt een vooruitziende blik en goede planning. Taaltechnisch is het ook een ander verhaal. We rapporteren in het Nederlands, maar door de enorme mengeling van culturen worden er soms vier talen door elkaar heen gesproken. Ik vind dat geweldig leuk. Soms is het hand- en voetenwerk, maar er zijn altijd collega’s bereid om je er door heen te helpen. Bij het HOH werken we bij een volledige bedbezetting 2-op-1, dus 2 patiënten voor 1 IC verpleegkundige. Er is gedurende de dag een oudste van dienst die uiteraard hand- en spandiensten verricht. Tevens hebben we een helpende op de afdeling voor ondersteunende taken.
Mijn rol als emigratiecoach op Aruba.

Als het roostertechnisch lukt haal ik nieuwe waarnemers op van het vliegveld!
Via mijn werk bij het HOH ben ik in contact gekomen met Marjolijn (de managing director van Healthz). Er was direct een goede klik tussen haar en het IC team. Bij Healthz kunnen wij als team aangeven wat wij verwachten van de kandidaten die komen waarnemen. Marjolijn koppelde dit weer aan de waarnemers terug en dat bleek een succes voor beide kanten. Als emigratiecoach op Aruba ben ik er voor de tijdelijke collega’s die hier via Healthz zullen verblijven. Ongeacht of het een maand of een jaar is. Voor vertrek voegt Marjolijn waarnemers toe aan een groepsapp en daar kan je vragen alvast aan mij kwijt. Op het eiland ben ik in de buurt als je me nodig hebt. Ik ben er voor praktische zaken en indien nodig ook voor sociaal- emotionele ondersteuning. Het hangt van de waarnemer af wat prettig en wenselijk is. Het is absoluut geen verplichting om contact met mij te onderhouden. Wij vinden het vooral belangrijk dat je weet dat er een betrouwbaar iemand is waar je op terug kan vallen.
Huisvesting en autohuur op het eiland.
Er is voldoende te huur op het eiland binnen verschillende prijscategorieën. Longterm is verhoudingsgewijs iets voordeliger. Healthz, maar ook het ziekenhuis, hebben prijsafspraken gemaakt met verschillende verhuurders. Als een waarnemer denkt zelf een geschikt appartement te hebben gevonden dan kan ik een kijkje nemen, een video maken en advies uitbrengen. Geschikte locaties tussen de 5 à 10 minuten van het ziekenhuis zijn voldoende aanwezig. Vraag voor vertrek of er in het verblijf handdoeken en lakens aanwezig zijn, dat scheelt een hoop volume in je koffer. Het huren van een auto is een must, omdat het openbaar vervoer niet erg betrouwbaar is. Er zijn veel verhuurmaatschappijen op het eiland. Vergelijk de prijzen, het soort auto, de inhoud van de verzekering en de betrouwbaarheid van de verhuurder goed met elkaar!
De do’s als je op ‘The One Happy Island’ gaat werken.
Verdiep je in de taal (Papiamento), zodat je het enigszins begrijpt en ook de basisdingen kan uitspreken. Dat wordt in het HOH én daarbuiten enorm gewaardeerd. Als waarnemer moet je niet teveel vasthouden aan het Nederlands en zorgen voor gelijkwaardigheid in een gesprek. Merk je dat iemand beter Engels spreekt dan Nederlands vraag dan of het prettig is om te switchen. Wanneer je de telefoon opneemt, zeg dan ‘goedemorgen’ of ‘goodmorning’ in plaats van ‘Bon dia’. Anders krijg je een verhaal in het Papiaments wat je niet begrijpt. Als de andere partij geen Nederlands spreekt is het heel normaal om te vragen of ze in het Engels verder kunnen. Lukt dat ook niet dan is er altijd een collega om het van je over te nemen. Indien een collega niet meteen helpt, betekent dat niet dat ze dat ook niet willen. Het is hier meer normaal om hulp te vragen en dan zijn ze er ook voor je. Heel belangrijk is om je te realiseren dat het op Aruba anders is en anders gaat. Het is niet beter of slechter dan in Nederland, maar het is anders en dat maakt het ook zo ontzettend leuk!
De don’ts tijdens de waarneming bij het ziekenhuis.

Als het lukt dan gaan we met de patiënt een luchtje scheppen.
Wees voorzichtig met kritiek. De cultuur zit hier anders in elkaar. Collega’s zijn op verschillende plekken opgeleid en ieder heeft zijn eigen manier van werken en denken. Absorbeer veel, zonder direct een mening te ventileren. Het is goed om kritisch te zijn, maar wel op een elegante manier. Realiseer je dat er hier al heel wat waarnemers zijn geweest. Allemaal met een andere visie. Pas je aan de visie van de afdeling aan en dan zal blijkt dat er verschillende wegen naar Rome leiden. Jouw achtergrond is daarom niet altijd de beste. Als een waarnemer behoefte heeft aan het ventileren van een mening, dan mag dit bij mij. Ik kan door mijn ervaring inmiddels goed uitleggen waar dat soort dingen vandaan komen. Uiteindelijk draait het om respect tussen de collega’s en samen een kwalitatief goede zorg verlenen.
Neem als collega een proactieve houding aan.
Het is belangrijk om vanaf de eerste dag actief te zijn. Trek kasten open, check de reanimatiekar, probeer uit te vinden waar alle materialen liggen, zodat je goed bent voorbereid op een crisis. Loop met een collega door het ziekenhuis om bijvoorbeeld het lab, de bloedbank en de verpleegafdeling alvast te leren kennen. Daar heb je nadien heel veel plezier van. Gedraag je buiten werktijd als gast, met respect voor de mensen en respect voor het eiland. Haal geen zeesterren uit de zee, want wat van de zee is blijft van de zee. Op al deze voorwerpen staan hoge boetes als je toch iets mee zou willen nemen. Arubanen zijn zelf erg gezellig en gastvrij, maar zullen over het algemeen ook wat terughoudend zijn om vriendschappen aan te gaan. Dit is een gevolg van het komen en gaan van mensen op het eiland. Op de werkvloer wordt een waarnemer zeer hartelijk ontvangen. Wij doen vanuit het huidige team ons best om iedereen een fijn welkom aan te bieden.
Wat neem je mee naar Aruba?!

Ik sta graag op de lange latten, zoals hier in Toronto!
Voor de reis heb altijd mijn noise cancelling koptelefoon (Bose) bij me. Dit dempt het geluid om me heen en is fijn als er gillende kinderen of snurkende medepassagiers zijn. Alle stopcontacten op het eiland zijn 110 volt. Neem dus een 110v plug mee waar een Nederlandse stekker in past (toch wel handig als je je telefoon op wilt laden). Alles is hier verkrijgbaar, maar het is soms wel wat duurder. Als je langer dan een maand blijft dan is het handig om een Arubaanse simkaart (Setar of Digicel) te kopen. Voor 50 florijn per maand krijg je 4 GB en als je thuis of elders met de WiFi verbonden bent, is dat voldoende. Anti-muggenspray uit Nederland hoef je niet mee te nemen, want onze Caribische muskieten zijn hier niet van onder de indruk. Bij iedere willekeurige supermarkt koop je ‘off-spray’ en dat werkt goed. Neem niet meer dan een week aan kleding mee, want er zijn hier voldoende wasserettes. Zo houd je ook wat nog ruimte over in je koffer om leuke dingen mee terug te nemen naar Nederland.
Things to do op Aruba!
- Ben je sportief? Beklim de hooiberg (vroeg in de ochtend of laat in de middag)
- Doe een sunset sail en sluit af met een hapje bij de zeerover (geweldig uitzicht)
- Je collega’s zullen je er ongetwijfeld op wijzen; ga snorkelen bij Mango Halto
- Bungaloe bevindt zich op een pier op ’t water. Een borrel, leuke muziek en genieten van een prachtige zonsondergang
- Het restaurant Boca Prins is een must! Via Arikok park rijd je ernaartoe. Een fantastische plek met een fabuleus uitzicht. Leuk om te combineren met een dagje in ons nationale park
- Er is een Aloë vera fabriek in de buurt van het ziekenhuis, waar je producten kan kopen en tevens een rondleiding kan krijgen hoe het proces verloopt. Van zonnebrandcrème tot doucheproducten noem het allemaal maar op. Puur natuur! En mocht je het écht puur-puur willen hebben dan heb ik een kleine plantage achter mijn huis waar je wat stengels kan komen halen. Inclusief uitleg wat ermee te doen. 😊
Ik hoop dat ik je met deze blog een kijkje heb kunnen geven in mijn leven als IC verpleegkundige én als emigratiecoach op Aruba. Mocht je vragen voor mij hebben dan kun je via info@healthz.eu mijn contactgegevens opvragen. Hopelijk zien wij elkaar binnenkort op het eiland!
Ayo,
Marcel