Estrella Schaap werkte als Hartfunctielaborant / Interventie Cardiologie Verpleegkundige op Aruba en verloor daar haar hart aan de afdeling. Als waarneemster via Healthz zag zij de interventie cardiologie opbloeien tot een professioneel en volledig functionerend onderdeel van de afdeling. Estrella neemt jou in haar blog mee in deze reis.
Het avontuurlijke bloed komt van de genen van mijn moeder denk ik. Zij kwam als 21-jarige Spaanse alleen naar Nederland om hier het avontuur op te zoeken. Ook ik heb die drang om de wereld te zien en te beleven. Ik reis nooit naar dezelfde bestemming, om zoveel mogelijk indrukken op te doen. Na mijn diplomering als verpleegkundige kreeg ik de kans om te gaan werken in het buitenland. Naast Saoedi-Arabië, waar ik het na 6 maanden wel gezien had, kwam daar een advertentie in de krant over Aruba… Ik werd aangenomen als verpleegkundige en heb daar bijna 2 jaar gewerkt. Dit alles is zo’n 20 jaar geleden.
Mijn hart danst voor Aruba.
Terug in Nederland zoekend naar passend werk, vond ik een leuke uitdaging als hartfunctielaborant op de cathkamer in het LUMC. Ik heb daar de opleiding afgerond en sindsdien ben ik werkzaam in de cardiologie binnen verschillende functies. Aangestoken met het Aruba virus ben ik er nog enkele keren op vakantie geweest. Nog steeds als ik iets hoor of lees over de Caribbean gaat er een soort van antenne omhoog. Ik word blij als ik eraan denk, mijn hart danst en ik voel bijna de wind door mijn haren, heerlijk! Dus toen ik al surfend op Facebook een oproep van Healthz las, ging dat antennetje weer omhoog staan: “Ben jij beschikbaar voor een bijzondere uitdaging in de Caribbean?“ Eeeeuhh…… JA!
Gekkenhuis op Schiphol. Ga ik die vlucht wel redden?!
Een recruiter bij Healthz reageerde meteen op mijn enthousiasme en Marjolijn (managing director) heeft uiteindelijk voor mijn waarneming naar Aruba gezorgd! Na het nodige geregel van de paperassen ging ik daar dankzij Healthz ‘dotteren’. Het leukste werk op het leukste eiland wat er is…toch?! Tot de dag van vertrek was het spannend of ik wel kon vertrekken. Er heerste die dag namelijk nogal een chaos op Schiphol. Lange files, mensen die met koffers lopend over de A4 het vliegveld probeerden te bereiken. Vele vluchten waren geannuleerd en er stonden zeer lange rijen voor de balies. Wat was ik opgelucht toen ik eindelijk in mijn KLM stoel kon gaan zitten, ready for takeoff!
De cardiologie en het cathkamer.
Er werken naast de cardioloog ook vier cathlab verpleegkundigen op de afdeling. Na een dag inwerken ging ik meteen mee in de diensten. Je hebt met z’n tweeën dienst, dus je bent nogal eens aan de beurt om dienst te draaien. Dit betekent dat je met de telefoon naar huis gaat en snel moet komen bij spoedgevallen zoals bijvoorbeeld PCI. Gelukkig zijn de diensten niet zo hectisch zoals ik dat in Nederland gewend ben. Hier moet ik soms 3 keer per mijn bed uit komen voor een spoedgeval. Na het harde werken kun je genieten van de Arubaanse flow, kenners weten wat ik bedoel. In het appartement waar ik verbleef waren altijd wel gezellige mensen om iets leuks mee te doen.
Een enorme aanwinst voor de cardiologie op Aruba
De afgelopen jaren heb ik de cardiologie op Aruba een beetje gevolgd en ik weet dat dr. Casper Lacle al jaren bezig is om patiënten te gaan dotteren op Aruba. Ik ben zelfs eens bij hem langs geweest tijdens een vakantie, toen hij in een soort van ‘tandartsbus‘ een mobiele cathkamer had waar hij coronaire angio’s maakte. Tot 2018 moesten de patiënten nog naar Colombia om gedotterd te worden, maar interventie cardiologie op Aruba is nu daadwerkelijk een feit! Een gloednieuwe cathkamer in samenwerking met het OLVG en AMC. Sinds april 2018 operationeel met gekwalificeerd personeel. Nederlandse interventie cardiologen staan klaar als backup. Wat geweldig voor de Arubanen!!
Even schrikken als de stroom uitvalt…
Wanneer alles in een goede flow komt en soepel draait kunnen de werkzaamheden wellicht uitgebreid worden. Dan denk ik bijvoorbeeld aan pacemaker implantaties die nu nog op de OK worden gedaan. De afdeling zit nog in een opstartfase en heeft zoals ieder nieuw project kinderziektes. Zoals die keer dat het noodaggregaat bij stroomuitval pas na zo’n 25 seconden ging werken… Ik was toen in de kamer bezig bij de patiënt. Ik heb zijn arm beet gepakt en niet meer los gelaten. Hahaha, wat was dat donker zeg! Door de enorme dieselgeur die vrij kwam, moest de gehele afdeling ontruimd worden tot nader order. Nieuwigheid?…………misschien!?
Als eerste waarnemend Interventie Cardiologie Verpleegkundige via Healthz ben ik trots dat ik deel kon uitmaken van dit proces. Team Healthz bedankt voor dit avontuur, het was geweldig! Ook speciale dank aan mijn man Johan!
Te aworo dushi Aruba!
Estrella Schaap