Jolienne Kamer vertrok in oktober 2018 voor 6 maanden naar Bonaire. Na lang studeren was dit een droom die uitkwam voor deze vrolijke recovery verpleegkundige. Haar enthousiasme werkte enorm aanstekelijk bij ons op kantoor.
Jolienne is hét voorbeeld van waarom wij zoveel plezier hebben in het bemiddelen van zorgprofessionals naar de Caribbean. Na maanden van plannen nam ze (tijdelijk) afscheid van haar collega’s in Nederland en stapte zij samen met dialyse verpleegkundige Samantha in het vliegtuig richting Bonaire. Het Special Care Team van het Fundashon Mariadal had het niet beter kunnen treffen.
Verslag Bonaire
Team Healthz heeft mij gevraagd of ik jullie wat wil vertellen over mijn half jaar als recovery /special care verpleegkundige op Bonaire. Ik ben een tijdje bezig geweest met de voorbereidingen op dit avontuur. Toen ik van Healthz hoorde dat ik was aangenomen bij het Fundashon Mariadal, was dit voor mij een droom die uitkwam. Tijdens mijn verpleegkundige studies dacht ik wel eens…na al dat studeren is het, na het behalen van mijn recovery diploma, tijd om eens op een andere manier te gaan genieten van het verpleegkunde werk. Werken op één van de Antilliaanse eilanden is de ideale gelegenheid voor het uitvoeren van ons mooie vak en het meemaken van de sfeer en de cultuur op een andere plek.
Volle koffers en samen reizen
Ruim een dag voordat ik zou vertrekken bleek dat ik niet alleen zou vliegen, maar dat er nog een collega via Healthz op Bonaire ging werken. In Nederland hadden we al even met elkaar geappt over de omvang van onze koffers en het inpakken van alle spullen, want het is niet niks om voor een half jaar naar een zonnig eiland te verhuizen. Ik had achter de douane met Samantha afgesproken, zodat ik eerst rustig van mijn familie en vriend afscheid kon nemen.
The friendly island!
Bonaire staat bekend als ‘the friendly island’ en zo ervaar ik het ook. Vanaf het moment dat ik uit het vliegtuig stap en mijn voeten op Bonaire zet, voelt het alsof ik een warme deken toegereikt krijg. Het weer is aangenaam warm, met zon en wind en de mensen zijn vriendelijk en vrolijk. Men is hier behulpzaam en overal op straat groeten de mensen elkaar. Zelfs in het vliegtuig naar Bonaire kwamen we al mensen tegen die ons wilden helpen op Bonaire!
Eilandmaatjes
Terugkijkend op mijn eerste ontmoeting met Samantha heb ik echt super geluk gehad. Vanaf het moment dat ik Samantha ontmoette hadden we het meteen gezellig samen. Samantha is echt mijn eilandmaatje geworden en we hebben samen een tijd gehad om nooit meer te vergeten. Geweldig! We werkten niet op dezelfde afdeling, maar in onze vrije tijd hebben we veel leuke dingen ondernomen. Samen hebben wij onze weg gevonden op Bonaire. We hebben uitgevonden hoe je gemakkelijk de weg vindt hier, wat de mooie plekken zijn en waar je lekker kan eten. Samantha is iets ouder dan ik, maar ze noemt zichzelf jong van geest en dat is ze zeker! Hier op Bonaire maakt het trouwens niet uit hoe jong of oud je bent. Ook met mensen in andere leeftijdscategorien heb je het gezellig.
Specialistisch team op de Special Care
Naast het genieten van Bonaire, kwamen we hier natuurlijk om te werken. Ik heb een achtergrond als recovery verpleegkunde en mijn werkzaamheden zij ook vooral gericht op het recoverywerk. Bonaire is een klein eiland en het Special Care team van het Fundashon Mariadal bestaat uit CCU/IC en recovery verpleegkundigen. Soms had ik dus ook patiënten met andere achtergronden. Het is ontzettend leuk om met een specialistisch team te mogen samenwerken en te mogen leren van elkaars kennis en kunde om samen te zorgen voor de beste patiëntenzorg.
Balans in werk en vrije tijd
Op Bonaire werken we 40 uur in de week. Dit lijkt veel omdat we in Nederland veelal 36-urige werkweken draaien. Het valt echter mee, want in je vrije tijd word je dubbeldwars beloond door al het moois wat Bonaire te bieden heeft. Het is een prachtige levenservaring om hier te mogen werken. Zo heb ik hier mijn eerste auto gekocht om optimaal van het eiland te genieten en overal naartoe kan rijden. Ook heb ik mijn PADI- (duikdiploma) gehaald. Tegelijkertijd leerde ik in het ziekenhuis dat de patiëntenzorg ook anders kan dan dat het in Nederland gaat. Je leert hier improviseren en roeien met de riemen die je hebt.
Op Bonaire is genoeg te doen en ik heb me prima vermaakt. Er is een facebookpagina met activiteiten die we kunnen doen. Zo hebben we met meerdere collega’s vanuit het ziekenhuis de Brandarisberg van Bonaire beklommen bij zonsondergang met een gids/ranger. Ook hebben we met een groep een zeilboot kunnen huren en zijn we om Klein Bonaire heen gezeild. Daarnaast zijn er mooie excursies te doen, zoals het kanoën en in de mangroves, windsurfen op Sorobon en tot slot genieten van de prachtige onder waterwereld van Bonaire. Er is genoeg te doen, maar je moet wel zelf dingen plannen, organiseren of in de gaten houden!
Speciaal cadeau tegen heimwee
Voordat ik naar Bonaire vertrok dacht ik: een half jaar is best lang! Ik heb mijn vriend een half jaar gemist. Hij is gelukkig wel een keer langs geweest op het eiland. Samen hebben we een weg gevonden om toch gezellig en leuk contact te hebben. Met het tijdsverschil is dat niet altijd makkelijk. Ik heb hier een geweldige tijd gehad, maar ik heb ook gevoeld hoe het is om heimwee te voelen en dat de afstand naar Nederland best ver is. Mijn vriend Edwin heeft mij voor mijn vertrek naar Bonaire een heel mooi en bijzonder cadeau gegeven. In Nederland heeft hij aan familie, vrienden, collega’s of iedereen die dat leuk vond, gevraagd een kaartje te schrijven. Hij had voor alle 26 weken dat ik hier op Bonaire was een speciaal kaartenpakket gemaakt. Elke week mocht ik een pakketje met kaarten openen met persoonlijke boodschappen vanuit Nederland. Met dit leuke cadeau vlogen de weken om op Bonaire!
Met je voeten in het zand naar vuurwerk kijken…
Tot slot wil ik vertellen over de kerst en oud en nieuw die ik hier heb meegemaakt. Dit was erg bijzonder en gezellig. Hoe leuk is het dat op 1e kerstdag de zon volop schijnt en dat je met je voeten in het zand en een gezellige BBQ kijkt naar het vuurwerk in de lucht. We hebben op Bonaire veel feesten mogen meemaken: de Regatta (een zeilfestival), de restaurantweek waar je in sterrenrestaurants goedkoper kan eten en als afsluiter de carnaval. Ik ben dankbaar voor de begeleiding die ik heb gekregen van Healthz, ze hebben mij goed voorbereid in Nederland en ik wist wat mij te wachten stond op dit eiland. Ik heb mijn laatste maand op Bonaire onlangs afgerond en het is echt een belevenis om nooit meer te vergeten!
Groetjes,
Jolienne