Mijn belangstelling om op de Caribbean te werken is gegroeid tijdens mijn opleiding als verpleegkundige.
In mijn laatste jaar van mijn opleiding kreeg ik de kans om op buitenlandse stage te gaan. Voor drie maanden lang heb ik stage gelopen in Botswana, Afrika. Tijdens deze drie maanden kwam ik veel te weten over mijzelf als persoon maar ook als verpleegkundige. Eén van die zaken die ik hier ondervonden heb, vat ik samen in deze quote: ‘ Waarom binnen je comfortzone blijven als daarbuiten veel meer te beleven valt.’ De keuze was daarom ook snel gemaakt dat ik een buitenlands avontuur snel terug zag zitten nu ik de nodige werkervaring heb. Als Vlaamse Zorgprofessional dat wil werken op de Caribbean kan je dit via een bemiddelingsbureau doen om je een handje te helpen. Healthz was voor mij het bureau dat mij het meeste aansprak en heeft mij geholpen en kreeg ik een mogelijkheid om mijn ervaring te vergroten in het Horacio Oduber Hospital op Aruba.
Enkele collega’s van mij zijn dit avontuur in de Caribbean al eens aangegaan en waren dan ook vol lof hierover. Een collega heeft hier vroeger zelfs haar huidige echtgenoot ontmoet. Om maar te zeggen dat deze eilanden alleen maar positieve energie te bieden hebben. Niet alleen de energie maar ook de manier van leven spreekt mij enorm aan. In onze maatschappij is alles gehaast, hoge werkdruk en veel deadlines. Terwijl het in de Caribbean allemaal een beetje meer ’poco poco’ is. Hierdoor is er een heel aangename werksfeer en kan je echt leven en genieten van en in een paradijs.
Ook een groot pluspunt wat mij heeft doen kiezen voor de ABC-eilanden is het feit dat hier ook Nederlands gesproken wordt. Dit maakt dat alles toch iets vlotter gaat, het wat als thuis aanvoelt en je alles ook makkelijker kan regelen of bespreken. Naast Nederlands wordt er ook Papiamento gesproken. Ik vind het dan ook belangrijk om dit in de mate van het mogelijke te leren om op deze manier mijn respect te tonen naar de inwoners en cultuur van dit eiland. Via Healthz heb ik online een snelcursus gevolgd om hiervan toch een basis te hebben. Deze cursus was heel leerrijk en zeker een meerwaarde als voorbereiding op het avontuur.
Natuurlijk gaat dit allemaal niet vanzelf en moet je dit avontuur ook grondig voorbereiden. Je hoort best veel documenten te verzamelen vrij dicht tegen je vertrek aan.
Als een Vlaamse zorgprofessional wil werken op de Caribbean moet je als voornaamste document een BIG-nummer aanvragen. Dit wilt kort gezegd zeggen dat je je diploma laat erkennen door de Nederlandse staat als een geldig diploma. Dit is een proces dat tot 12 weken kan duren en is vrij complex als je een diploma bezit ouder als 5 jaar. Dus als je buitenlandse plannen hebt, maak dit zeker tijdig in orde! Een VOG is voor ons dan weer hetzelfde als ‘ een attest van goed gedrag en zeden ‘. Dit kan je gewoon halen in je gemeentehuis en vraag je hiervoor gelijktijdig een apostille bij aan.
Mijn tip die ik wil meegeven aan toekomstige kandidaten uit Nederland en als Vlaamse Zorgprofessional die wil werken op de Caribbean is om een weloverwogen keuze te maken. Het avontuur vraagt toch enige voorbereiding en planning. Je wordt heel vrij gelaten in het regelen van je verblijf, je auto, het verzamelen van de nodige documenten,…. Dit brengt toch ook een hele verantwoordelijkheid met zich mee. Zodra je je keuze gemaakt hebt, moet je er gewoon voor gaan en ik kan je garanderen dat je geen spijt gaat krijgen van je keuze.
De eerste week was enorm aanpassen. Je krijgt veel informatie in een korte tijd en dat is even wennen. De zorg van de patiënt blijft natuurlijk hetzelfde maar de werking en de materialen/systemen verschillen met hetgeen dat ik gewend ben. Gelukkig kan ik altijd terecht bij de collega’s met mijn vragen en zo gaat het elke dag beter.
Als je mij zou vragen wat mijn visie is voor een goede sfeer in het team dan zou ik zeggen dat een goede communicatie daar een heel grote rol in speelt. Het is belangrijk dat je durft zeggen wat jij belangrijk vindt of hoe jij bepaalde zaken binnen je werkplek altijd hebt aangepakt. Er komen veel verpleegkundigen met verschillende achtergronden en ervaring samen wat alles heel leerrijk maakt maar te gelijker tijd kan je dit ook als moeilijk ervaren. Laat daarom ook je stem horen en ga met elkaar in overleg. Hiernaast vind ik het even belangrijk om buiten de werkuren je team te leren kennen. En waar kan je dat beter dan op een tropisch eiland? Er zijn hier genoeg activiteiten die je samen kan doen om de groepssfeer te bevorderen en elkaar beter te leren kennen. Hier maken we dan ook graag gebruik van!
Het fijne aan dit eiland is dat hoe druk je shift ook is geweest, als deze klaar is voel het direct alsof je op vakantie bent. Je kan dan helemaal relaxen en genieten van de mooie stranden, wat Beach tennis spelen of snorkelen tussen de schildpadden🐢. ZALIG! Mijn weekenden heb ik graag gevarieerd. Het ene weekend mag dat van mij helemaal vol gepland zijn met afspraakjes met vrienden of samenkomen met familie. Voor een leuk concert kan je me ook altijd vinden. Andere weekenden kan ik ook gewoon genieten van de rust. Een dagje in de zetel wat Netflix kijken, is ook helemaal prima.
De work-living balans op de Caribbean valt veel beter mee dan thuis en alles is op slechts enkele minuten rijden in de buurt waardoor je hopi vrije tijd hebt! Deze vrije tijd voelt dan ook gewoon aan als vakantie. Hierdoor ben je altijd goed opgeladen om aan je volgende werkdag te beginnen. Veel mensen van het ziekenhuis kiezen ook voor dezelfde accommodaties op het eiland waardoor je je ook nooit alleen voelt en er altijd wel iets leuks samen te doen valt! Binnen het ziekenhuis heerst ook een leuke sfeer! Zo begroet iedereen elkaar en zijn de mensen hier heel oprecht en open. Het mag dan ook niet verbazen dat Aruba de bijnaam ‘one happy island’ draagt.
Woon jij ook in België en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.